Az Ikkuna Facebook oldala Írjon nekünk ikon

Savanyú a szőlő

A mostani történet számomra több részben is mélyen érint.

–         Pályáztunk mi is a munkára.

–         Abban a házban történt, amelyikben magam is élek.

Az a CÉG nyerte el a nyílászárócserét, akik szerint mi rengeteg kárt okoztunk Nekik. (Ez a kijelentésük abból adódik, hogy kb. 6 hónapon keresztül építettük be az általuk forgalmazott termékeket. 4-5 munkánál többet nem is adtak, hisz nem igazán tudtak eladni ablakot. Rengeteg pluszmunkát jelentett a termékeik beépítése a minőségi problémák miatt. De erről talán később, most dióhéjban az előzményekről ennyit.)

 

Az Ügyfeleknek meg kell érteniük, hogy az ablakok beépítésére szakembereket kell megbízniuk. Persze ha a kivitelező azt mondja, hogy szakember, akkor azt a Vásárlóknak el kell hinniük, nincs miért kételkedniük. Akkor van a gond, amikor nem azt kapja, ami egyébként elvárható.  Ránk, ablakosokra, egy szakma mérhet nagy csapást. Leginkább a kőművesek tudják tönkretenni munkánkat. Nem egyszer fordult elő, hogy a műanyag alátámasztó ékeket kivették a nyílászárók alól, amivel a stabilitásukat biztosítottuk. Az is előfordult, hogy helyre állítás során a vasalatba rengeteg vakolóanyag került, tönkretéve azt. Aztán amikor az ablak, vagy ajtó nem működik rendesen, akkor az ablakost hívja az Ügyfél, hogy baj van. A garancia itt belép, de ez egy másik téma, és ebben a cikkben egy adott munkáról van szó, és nem kalandoznék el.

 

Történt, hogy megkerestek minket nyílászáró csere ügyében. (Valaki ajánlott miket!) Az Ügyféllel ilyenkor beszélgetünk, faggatjuk a terveikről. Jelen esetben az azonnaliság döntött. Nem tudtuk azonnal vinni az ablakot.

A megkeresésük után nem sokkal meg is kezdődött a nyílászáró csere a szomszédban. Ismerem a beépítő brigádot (kőművesek), és már akkor tudtam, hogy érdekes dolgokat fogok látni. Ebből kifolyólag pedig a mérgelődés sem kerülhet el.

Panellakásról van szó. Ilyenkor a bontás relatív egyszerű, egyben ki lehet szedni az ablakokat. A kőműves brigád nem ismerve az adott rendszert, neki estek nagyfűrésszel. Ezzel a kosz és por mennyiségét megnövelve. Így elenyésző kárt okozhatnak az Ügyfélnek, ez nem oly eget rengető.

A beépítés már annál nagyobb hiányosságokkal van teli. Fúró hangját nem hallottam. Elképzelhető, hogy csak a PUR hab tart. (Csavarokkal illik rögzíteni a nyílászárókat, PUR habbal csak tömítünk.) Minden ablakos tudja, hogy panellakás esetében nem igen van szükség kőműves helyreállításra. Takaróléccel megoldható minden. Ez a brigád a rögzítési hézagot kifújta PUR habbal és vártak, míg nem szárad egy kicsit, hogy vághassák. Aztán valamilyen anyaggal a kikenték azt a részt, ahová mi PUR habot fújunk, és másnap letakaró lécezzük. Így a hő híd mentességet biztosítjuk.

Hibás beépítés

Ez a kikenés azért helytelen megoldás, mert ezzel hő hidat képeznek, ráadásul az idő múlásával kitöredezhet. A képen jól látszik az is, hogy a külső oldali takaró fóliát nem szedték le sem az ablakról, sem a párkányról (világoskék). Ez azért rossz, mert a fóliát a napsütés idővel ráégetheti, és nehezen, vagy egyáltalán nem lehet leszedni.

Érdekes, hogy közvetlen mellette a szokásos módon van a nyílászáró kicserélve. Takarólécezve, ahogy kell.

 

Hibás beépítés 2Kérdés: Az Ügyfél miért nem látja, hogy az övé más? Vajon átvette a munkát, és kifizette?

Mindenki figyelmébe ajánlom, mielőtt szerződik valakivel, referenciát kérjen, ha van ideje rá, nézze meg személyesen.

A kőműves vakoljon, betonozzon, falazzon. Ne ablakot cseréljen, nem ért hozzá, csak azt hiszi. A cipész sem áll neki kenyeret dagasztani, rendszerint. Egy régi mese jutott eszembe, amiben MEKK MESTER volt mindig a fő kolompos.

 

Veszprém, 2013. június 08.

 

Nagy Gábor