Az Ikkuna Facebook oldala Írjon nekünk ikon

Szellőzők

Szellőztetés

Lakóterünk természetes légcseréjét évszázadok óta a nyílászáróinkkal, vagy un. gravitációs elven oldjuk meg. A XX. és XXI. század technikai vívmányai alternatívákat kínál a szellőztetés más formáira, ám ezek a szellőzőrendszerek beszerelése túlságosan is költséges lehet lakásunkba, így marad az ablak kinyitása. Amikor már kicseréltették a nyílászárókat, melyek a gumitömítések révén, szinte 100%-os légzárást biztosítanak, benntartják a mindennapi életvitel során keletkező párát. A pára természetes izzadásból, leheletből, növények párologtatásából, mosásból, főzésből stb. keletkezik. Némelyek elkövetik azt a hibát, hogy ha már kicserélték a nyílászárókat,” nem engedik ki a meleget”. Ez azonban téves megközelítés. Ha a pára nem tud távozni, mindig a leghidegebb helyeken csapódik le (szobák sarkai, ablakok feletti részek, ezek általában hőhidasak), ahol egészségre ártalmas penészedés keletkezhet, ami a lakótér levegőjét dohossá, kellemetlen szagúvá változtatja. Ez megszünteti lakásunk igazi komfortérzetét. A lakás belső hőmérséklet-emelkedésével a páratartalom is növekszik, így meg kell találni az optimális hőmérsékletet. Azt tanácsoljuk, hogy ha már kicserélték a nyílászárót, minden reggel szellőztessenek 15-25 percen át, majd óránként (ha lehetőség van rá) 5 percet. Ezzel az optimális hő és párakieresztéssel csökkenthetik a penészesedés kialakulásának valószínűségét. Így a lakás nem hűl ki annyira, hogy azt gazdaságtalanul fűtsük.

 

Ablakba építhető szellőztetők

Az ablakok megrendelésekor gondolni kell a lehetőségekre. A nyílászárók megrendelhetők résszellőzőkkel. Ezek lehetnek a manuálistól elkezdve az automatán keresztül az ablakba szerelhető ventillátorig. A vasalatba szerelhető résszellőző kicsit elemeli a toktól a szárnyat, így utat enged a szabad levegőjárásnak. Az átmart szellőzők fajtája a helyiség funkciójától függ. A manuális szellőzőket kézzel is bezárhatjuk, ezzel megszüntethetjük a szellőzést. Az automata szellőzőket nem tudjuk elzárni, így az a páratartalom függvényében nyit. A gázszolgáltató általában meghatározza ezek típusát, figyelembe véve a nyomáskülönbségeket, légáteresztő képességeket.

 

Aereco EMM, Ikkuna Építő Bt. AERECO EMM átmart automataszellőző, esztétikus, karcsú megjelenésével nem bántja az esztétikai érzéket.
AERECO EMM 916 beépítve Aereco EMM916, Ikkuna Építő Bt
Alef Szellőző kép Kültéri szellőző kép

A HELIOS ALEF típusú átmart automataszellőző, fix rés mérettel rendelkezik, nem zárhatók el, rajtuk a méretezési térfogatáram átáramlása állandóan és a hőmérséklettől függetlenül biztosított. A túlzott mértékű huzat elkerülésére egy műanyag nyelvecske található az elemben, ami a nagy szél esetén leszűkíti a nyílást és a névleges értéken tartja a levegő beáramlását.

Helios Alef ábra

Az ablakventilátoros szellőztetést télikertekhez, esetleg konyhákhoz ajánljuk. Ezek a berendezések típustól és teljesítménytől függően hamar kicserélik a helyiség levegőjét. Természetesen számolni kell a helyiség légköbméterével és a ventilátor teljesítményével.

Szellőző minta, Ikkuna Építő Bt.