Az Ikkuna Facebook oldala Írjon nekünk ikon

Redőnyök, amiket látunk

Hazánk legnépszerűbb árnyékolója a redőny. Sokfélével találkozhatunk, ha nyitott szemmel járjuk az utcákat. Vannak régiek, karbantartva elég tetszetősek. Akad olyan is, amit az idő vasfoga már megrágott, a gazdája pedig hagyta ezt. Látunk fából, fémből, műanyagból készült csodákat és borzalmakat egyaránt.
Ebben a cikkben azokkal a redőnyökkel szeretnék foglalkozni, amelyek maximum 10 éve próbálják betölteni funkciójukat.

festett vaslemezBiztos mindenki látott már rozsdás redőnyt. Ezek doboza, festett vaslemezből készültek, talán még ma is gyártanak, forgalmaznak ilyeneket. Sajnos a rozsdafoltok akkor jelentkeznek, amikor a garancia bőven lejárt. Az ára sokszor nem is olcsóbb a rozsdamentes kivitelű redőnynél. Ha pedig igen, nem számottevően. Ezek javítása akár doboz cserével, akár festéssel (ami csak látszatmegoldás) az új redőny árához képest elég költséges. Tehát az új redőnyt javaslom.

 

 

Olcsó redőnyAztán találkozhatunk olyan szerkezettel, amit a szél megtépázva kitépett a helyéről. Persze van az a szélerősség, aminek egy redőny sem tudna ellenállni, de egyelőre Magyarországon az ilyen szél nem jellemző. Szóval, ha a meghibásodás a normál szél hatására következik be, akkor ott valami gyengébb anyaghasználat, vagy hibás műszaki jellemző van jelen. Gyenge anyaghasználatnak nevezném a műanyag zárólécet (az a redőny léc, amely a legalsó léc a terítéken). Mostanában már nem illik eladni, de ha „olcsó” kell, akkor 300 Ft-tal olcsóbbért már hozzájuthatunk egy ilyenhez. Műszaki hibának tartom például, hogy túl nagy a fesztáv. Ebben az esetben a hosszú lécek könnyen kifordulnak a helyükről. Ha lehetőség van rá, akkor inkább osztottként kell(ene) szerelni. Ha nem megoldható, akkor alumínium terítéket ajánlott használni. Ennek az ára sajnos elég borsos, így ritkán lehet az Ügyfelet meggyőzni.

 

 


Vannak olyan hibák is, amiket az utcáról nem láthatunk. Rengeteg redőnyt javítunk, és az a tapasztalatunk, hogy a meghibásodás 85-90%-a kivitelezési, felmérési hiba. Az előkészítés a redőny alfája. Ha van hely minden működő alkatrésznek, akkor a redőny jól fog működni. Ha viszont nincs a nyílászárón elég hely, akkor gurtnit ferdén kell átvezetni. Ebben az esetben a felméréskor kell dönteni, milyen műszaki megoldást kell használni, hogy a meghibásodási lehetőségeket minimalizáljuk. Ez lehetséges, hogy nagyobb költséggel jár, de hosszútávon biztos, hogy megéri.

 

Minőségi redőnylécVan, amit szeretnék itt még megemlíteni. A gyenge anyagminőség! Sajnos a mai világban, amikor a pénztelenség erősen rányomja bélyegét a mindennapjainkra, az alapanyagok összetételén próbál a gyártó spórolni. Olcsóbb alapanyag, olcsóbb késztermék. A képen az látszik, hogy a redőnyön átvilágít a nappali fény. Ez az északi oldalon van, még a napsütés sem éri. Itt bizony silány minőséggel találkoztunk, nem javítható, csere. Így lesz az olcsóból drága. Nem azt állítom, hogy a drága a jó. Csak arra szeretném felhívni a figyelmüket, hogy sokan garázdálkodnak kis országunkban. Jogosultságuk nincs, garanciát nem vállalnak, kifizetés után eltűnnek.

Veszprém, 2013. október 04.

 

Nagy Gábor