Az Ikkuna Facebook oldala Írjon nekünk ikon

Nyílászárók vasalatainak rozsdásodása

15 év, a nyílászáró piacon eltöltött idő után, bátran mondhatom, hogy nagy a tapasztalatom. A közhelyként emlegetett közmondást ismerve: „Jó pap holtáig tanul!” tudom, hogy magam és kollégáim is találkozhatunk olyan esetekkel, ami nem feltétlen világos. 2-3 éve futottunk olyan problémába, aminek az okát akkor még csak sejtettük, de a sejtéseinket igazolni akartuk, hogy a problémát javítani, kezelni tudjuk.

Korródálódott vasalatRelatív új (3-4 év) nyílászárók vasalatai erősen korrodálódnak, szinte lehetetlen működtetni őket. Ez nem csak azért baj, mert a rozsdás felületű szerkezet nem működik, hanem életveszélyessé is válhat.

Felvettem az egyik piacvezető vasalat forgalmazó képviselőjével a kapcsolatot, hogy erősítse meg gyanúnkat, és ha tud, javasoljon megoldásokat, adjon tanácsot. Némi iróniával kezdett bele a végeláthatatlan mondanivalójába. A huncut, alig látható mosoly a szája sarkán arra engedett következtetni, hogy a sokadik vagyok, aki ezzel a problémával keresi meg. Ezer és ezer történetet hallgattam végig, hisz ezekből is csak tanulni lehet. Az okokat felsorolván igazolódott, hogy jól gondoltuk mi is.

Mindenek előtt szeretném elmondani, hogy a nyílászárók ugyan külön szerkezetek a házon belül, de egy rendszer, a házunk rendszerének egyik alkotó része, és így ezeket egyszerre kell vizsgálnunk. Továbbá tudni kell, hogy a vasalatok alap esetben nem sav- és lúgállók. (Alap esetnek számít a családi ház, lakás, nyaraló stb… Különleges felhasználók rendelnek saválló vasalatokat nyílászárókba, mint pl: élelmiszergyártók, vegyi laborok, és sorolhatnám.) A saválló zárszerkezetek borsos áron vannak jelen a piacon, amit az általános vásárló nem tud, vagy nem akar megfizetni, mert igazából nem is lenne, vagy nincs is rá szükségük. A normál vasalat csak egy vékony réteget kap védelemként, ami huzamosabb ideig nem tud ellenállni még az állandó páralecsapódásnak sem.

MészkivirágzásDe térjünk rá az igazi okokra. Az egyik ok a sokat emlegetett átkozott hőhíd. Ebben az esetben a falkáván jelenik meg párakicsapódás, kioldván a vakolatok alkotóelemeit. Látszanak a köznyelvben ismert, un. mészkivirágzások. Nem elég a pára jelenléte, de még az enyhén lúgos kémhatás is tovább roncsol. Biztosak lehetünk benne, hogy egy tél alatt annyira tönkre teheti a környezet a zárakat, hogy a csere elkerülhetetlen lesz. A megoldás egyszerű! A hő hidat meg kell szűntetni.

Hőhíd, a lecsapódó pára előfordulási helye

A mellékelt ábrán nyíllal ábrázoltam a lecsapódott pára előfordulási helyét. Annak a felületnek kell magasabb hőmérsékletet biztosítanunk, hogy a légtérben lévő pára ne ott csapódjon ki. A kis fényképek tanúsága szerint ilyenkor a pántok korrodálódnak elsőként. Az alsó pántok hamar eltörhetnek, hisz ezeken van a legnagyobb teher.

Korródálódott vasalat 2A következő problémakör az átmart légbevezetők köre. Itt olyan helyzetbe kerül a Tisztelt Vásárló, hogy ha jobb kezét harapja, akkor az fáj, ha a balt, akkor pedig amaz. Az élet védelme érdekében a gázszolgáltató megköveteli a légbevezető beszerelését, nincs mit tenni. Az adott helyzetben, az ablakok vasalatai ki vannak téve a pára lecsapódásának, mert belülről távozik a pára, kívülről pedig hűl a vasalat. Mihelyt a vasalat felületkezelését megsérti az állandó víz jelenléte, az korrodálódni kezd. Extrém esetben, mint a képen is, szinte ellehetetlenül a működtetés. Jöhet a vasalat cseréje, de akkor már savállóban kellene gondolkodni. Ez azonban elérheti az ablak árát is.

A harmadik eset elég banális. A háztartási takarítás! A kedves háziasszonyok, bejárónők nem csak az ablaküveget takarítják, esetleg a tokokat is letörlik, hanem vegyszeres vízzel letörlik a nyílászárók vasalatait is. Nem mindig használnak pH semleges tisztítószereket. A hypo-s víz pl. lúgos, marja a szerkezetet. A tiszta vizet is le kell azonnal szárazzal törölni. A vasalatok gyári állapotban zsírozva, olajozva vannak. A hibátlan működés érdekében ezeket a kenéseket évente meg kellene ismételni. Azt szoktuk tanácsolni, hogy a vasalaton ne is alkalmazzanak takarítást, és a tok belső részén is azonnal töröljenek mindent szárazra.

Remélem tudtam segíteni írásommal, de a fő irányelv az, hogy a szakembert minden esetben meg kell kérdezni.

Veszprém, 2015. szeptember 02.

Nagy Gábor