Az Ikkuna Facebook oldala Írjon nekünk ikon

Innováció

Egyik Ügyfelünk, anno nagy lakásfelújításba kezdett. Ott csurrantam bele egy beszélgetésbe, ahol az Ügyfelünk, mint építészmérnök és egy Vállalkozó, mint gépészmérnök cserélt néhány gondolatot. Tőlük hallottam ezt a megfontolandó eszmecserét:

Ha a mai igényeknek megfelelő kazánt építenek be, annak visszatérülési ideje kb 10-15 év, mai árakon számolva, a régi kazánhoz képest.

Ezt ők nevetve vették tudomásul, azzal a kitétellel, hogy ez egy jó marketing, hisz akár már 5-10 év múlva is más elvárások, árak, technológiák lehetnek. Ez pedig azt vonja maga után, hogy a megvásárolt kazánok hamar úgymond elavultak lesznek, ezért a visszatérülést meg sem várják, cserélik. Itt most ezt egy kazán esetét meséltem el, de ha belegondolunk, majdnem mindennel így vagyunk. Továbbá az is igaz, hogy manapság az állandó fogyasztás érdekében nem tart sokáig semmi.

Mindez az új technológiák bevezetésének köszönhetjük. Nem mellékes a gyártók által sulykolt reklám fontossága. Úgy adnak el terméket, hogy tudják a következő 10 év irányelveit, amit már a tervező asztalon befolyásolni tudnak. Ezzel becsapva érezhetnénk magunkat, de mi nem vagyunk olyan mértékben beavatva, hogy tisztába legyünk a félrevezetés tényével. Így jóhiszeműleg mindkettő fél jól jár: végfelhasználó, előállító.

Itt jön a képbe a mi érdeklődési körünk is. Amikor 15 éve kezdem nyílászárókkal foglalkozni, akkor még a 6 cm széles, 3 légkamrás, Ug=2,8 W/m²K hő átbocsájtási tényezőjű üveg volt a „divat”. Azóta pedig már a 7 cm széles 5 légkamrás profil, és a gáztöltésű üveg is lassan kevésnek tűnik.

Magyarországon az ingatlanok energiaigénye nagyon magas. A nyugati átlaghoz, a magyar lakások szigetelő tulajdonságai mind mennyiségi és mind minőségi vonalon alul marad. A rendszerváltozásig a nyugati technológia üteme alig volt érzékelhető Hazánkban. A 90-es években pedig tapasztaltuk, mennyire le is vagyunk maradva. A lemaradás továbbra is jelen van, annyi javulás érzékelhető, hogy a magyar szürkeállományt is bevonják a fejlesztésekbe. Az új termékek ugyan elérhetőek már mindenki számára, de megfizethetetlen áron. Azt használjuk, amit már a nyugat lassan „kidob”. Gondolok itt a gyártósorokra, műszaki paraméterekre.

Nordic ablakprofilTehát a nyílászáró piacon is ez a helyzet. A skandináv országokban az új nyílászárók szigetelése jóval jobb. Földrajzi elhelyezkedésük miatt ez természetesnek tűnik. Azonban itt arra gondolok, hogy az innováció már jóval meghaladta a mi nyílászáróval szemben támasztott igényeinket.

Van jó, jobb, még jobb, lesz aztán annál is jobb, és még jobb.

Szerintem, egy nyílászáró csere során megtévesztőek azok a számítások, hogy a befektetett tőke mennyi idő alatt térül meg. Nem vitatom helyességét, hanem a számításokkal rossz irányba terelik a vásárlókat.

Véleményem szerint azon a gondolatsoron kellene haladnunk, hogy a kicserélt nyílászáró gyakorlatilag már nem ér semmit, és ahhoz képest az új sokkal jobb. Ne számoljunk, nincs értelme.

Nordic ablakprofil 2Lakásunk komfortérzete javul,a nyílászárók karbantartási igénye kevesebb, takaríthatósága könnyebb. Ablakot, ajtót nem 5 évre tervezünk, mint pl egy számítógépet. Teljesen más a tempó akár felhasználásban, akár tervezésben.

Arra buzdítom a Kedves Vásárlókat, hogy ha tehetik cseréljenek nyílászárót. Lehetőségeikhez képest döntsenek, ne vállalják túl magukat. Ha jó szakembert választanak, az új nyílászárókat úgy építik be, hogy az élettartamukat akár meg tudják hosszabbítani.

Nordic kifelé forgó nyílászáróAz innováció persze nem csak a hőszigetelésre koncentrálódik. Mi magunk sem vagyunk egyformák, az ízlésünk is eltér. Vannak, akik az egyszerű, egyenes vonalakat kedvelik, míg mások a kerekített formákat részesítik előnyben.

De a praktikum, a használhatóság problémája is előkerül a tervező asztalokon. A kifelé nyithatóság egy műanyag ablak esetében, Magyarországon nem egy megszokott megoldás, de létezik, megoldható. Vagy például, biztos sokan találkoztak azzal a problémával, hogy konyha ablak előtti munkapad, asztal magassága éppen elfér az ablakszárnyunk alatt, nem is beszélve arról, hogy ott tárolni valamit ilyenkor elég körülményes. De van erre is megoldás. Például a vízszintesen kifelé forgó műanyag ablak.

Kifelé forgó nyílászáró

További fontos terület, amiről szót kell ejtenünk, a betörésvédelem. A műanyag nyílászárókba is lehet fokozott biztonsági előírásokat teljesítő zárszerkezeteket beépíteni. Mindenki tisztában van azzal, hogy ahova be akarnak jutni, oda be is mennek. Egy betörés során a nyitással eltöltött idő az egyik legfontosabb tényező. Ha ezt az időt meg tudjuk hosszabbítani az már nyert ügy. A roncsolási bejutás pedig nagy zajjal jár, azt inkább kerülik a zsiványok.

Következő szempont az innováció során a hanggátlás. Vannak speciális üvegszerkezetek, amiket úgy készítenek, hogy a zajt „megszűrjék”. Maga az üveg felépítése a zajteher függvényében változhat. Ezek minden esetben, valamilyen ragasztott üvegszerkezetek. Az üvegezés önmagában kevés lehet, ha a nyílászáró profilunk alkalmatlan az előírt zaj megszűrésére. A középgumi tömítés, ahogy a hőszigetelésben, úgy a hanggátlásban is sokat segít. Az is igaz, hogy ha szélesebb a profil, akkor jobban hangszigetel.

Foglalkozhatnánk még sok mindennel, de itt csak megemlítjük azokat a jellemzőket, amiket a tervezés során figyelembe vesznek a mérnökök.

  • Időjárással szemben támasztott követelmények (csapadék, szélteher, egyes ablakok, télikertek esetében hóteher)
  • UV sugárzás elleni védelem
  • Önsúly elbírása (és ez is fontos, mert pl egy ragasztott biztonsági hőszigetelő üveg, jóval nehezebb, mint egy 2 rétegű hőszigetelő üveg)
  • Mindennapos használati koptatásoknak történő ellenállás (ne karcolódjon, repedjen)

Veszprém, 2015. szeptember 16.

Nagy Gábor